Причините за махмурлука са няколко. Етанолът е диуретик и като такъв има дехидратиращ ефект, на което се дължат главоболието, силната жажда и умората. Дехидратацията кара мозъка да се свие съвсем леко, като това отдалечава мозъчната кора от черепа. При този процес се задействат рецепторите за болка по повърхността на мозъка и това е друга причина за главоболието. То може да бъде смекчено ако се пият обилни количества вода преди и след консумацията на алкохол. Алкохолът е също така отрова на клетъчно ниво, и неговото въздействие върху стомашната тъкан е вероятната причина за гаденето.
Друг фактор са остатъчните продукти при разграждането на етанола чрез две химични реакции, подпомагани от ензими, които се образуват в черния дроб. Етанолът се преобразува в ацеталдехид (чрез ензима alcohol dehydrogenase), след което се превръща в ацетат (чрез ензима acetaldehyde dehydrogenase). Ацеталдехидът и ацетатът са слабо токсични, допринасяйки за махмурлука.
Двете споменати по-горе реакции също изискват преобразуването на NAD+ в NADH. За да може да обработи прекомерните количества NAHD, черният дроб отклонява киселината pyruvate от останалите процеси които я използват. Един от тези процеси е синтезът на глюкоза, а когато този процес е нарушен, черният дроб не успява да снабдява своевременно с глюкоза тъканите и най-вече мозъка. Глюкозата е основната енергийна суровина за мозъка, и при недостига й се наблюдават някои от типичните симптоми на махмурлука – умора, слабост, промени в настроението, понижени внимание и концентрация.
Следват няколко неврологични ефекта. Пречистването на мозъка от депресантното влияние на алкохола вероятно е причина за повишената чувствителност към светлина и шум.
Счита се че наличието на други алкохоли (като метанол) и вторични продукти от алкохолната ферментация влошават симптомите на махмурлука; вероятно на това се дължи факта, че при консумация на дестилиран алкохол (като водка) махмурлукът е значително по-слаб. Някои хора смятат, че наличието на захари в алкохола (предимно при коктейлите) влошава махмурлука. Пренасищането на организма с никотин често влошава махмурлука. Генетиката също играе роля. Някои хора доста рядко (дори никога) не са изпитвали симптомите на махмурлука, без значение на поетото количество алкохол. Не трябва да се игнорира и психосоматичната природа на махмурлука. Ако човек очаква махмурлук, много е вероятно да изпита такъв.
Въпреки не особено обнадеждаващите научни изследвания направени, обикновената народна медицина е открила широк спектър от методи, помагащи да се преодолеят симптомите на махмурлука. Следва да се има предвид, че доброто лекарство би трябвало да възстанови загубените хранителни вещества, като в същото време неутрализира действието на остатъчните токсини; много малко от традиционните лекове вършат и двете неща. Сред най-употребяваните народни лекове са:
* закуска със шкембе чорба с повечко оцет и една (само една!) бира;
* пиене на “зелева чорба” (или какъвто и да е сок от туршия);
* пиене на големи количества вода преди лягане, както и през нощта (по възможност), за да се възстановят течностите;
* консумиране на каквито и да е питателни храни преди лягане, за да могат да “поемат” алкохола в стомаха;
* пиене на слабо кафе (кофеинът може да влоши обезводняването);
* натурални сокове, които са богати на витамин C;
* зелева салата или доматен сок;
* месни и зеленчукови супи, осигуряващи на тялото изгубените соли, протеини и електролити;
* чай от женшен, който облекчава алкохолните ефекти;
* повторната консумация на алкохол, преди тялото да се изчистило от първоначалните количества, временно облекчава симптомите на махмурлука, за сметка на това обаче последващото възстановяване на организма е по-тежко;
* приемане на витамин B1 преди лягане;
* кола - особено подходяща напитка, която едновременно възстановява течностите, попълва до известна степен липсата на захари, ободрява поради умереното количество кофеин.
Друг фактор са остатъчните продукти при разграждането на етанола чрез две химични реакции, подпомагани от ензими, които се образуват в черния дроб. Етанолът се преобразува в ацеталдехид (чрез ензима alcohol dehydrogenase), след което се превръща в ацетат (чрез ензима acetaldehyde dehydrogenase). Ацеталдехидът и ацетатът са слабо токсични, допринасяйки за махмурлука.
Двете споменати по-горе реакции също изискват преобразуването на NAD+ в NADH. За да може да обработи прекомерните количества NAHD, черният дроб отклонява киселината pyruvate от останалите процеси които я използват. Един от тези процеси е синтезът на глюкоза, а когато този процес е нарушен, черният дроб не успява да снабдява своевременно с глюкоза тъканите и най-вече мозъка. Глюкозата е основната енергийна суровина за мозъка, и при недостига й се наблюдават някои от типичните симптоми на махмурлука – умора, слабост, промени в настроението, понижени внимание и концентрация.
Следват няколко неврологични ефекта. Пречистването на мозъка от депресантното влияние на алкохола вероятно е причина за повишената чувствителност към светлина и шум.
Счита се че наличието на други алкохоли (като метанол) и вторични продукти от алкохолната ферментация влошават симптомите на махмурлука; вероятно на това се дължи факта, че при консумация на дестилиран алкохол (като водка) махмурлукът е значително по-слаб. Някои хора смятат, че наличието на захари в алкохола (предимно при коктейлите) влошава махмурлука. Пренасищането на организма с никотин често влошава махмурлука. Генетиката също играе роля. Някои хора доста рядко (дори никога) не са изпитвали симптомите на махмурлука, без значение на поетото количество алкохол. Не трябва да се игнорира и психосоматичната природа на махмурлука. Ако човек очаква махмурлук, много е вероятно да изпита такъв.
Въпреки не особено обнадеждаващите научни изследвания направени, обикновената народна медицина е открила широк спектър от методи, помагащи да се преодолеят симптомите на махмурлука. Следва да се има предвид, че доброто лекарство би трябвало да възстанови загубените хранителни вещества, като в същото време неутрализира действието на остатъчните токсини; много малко от традиционните лекове вършат и двете неща. Сред най-употребяваните народни лекове са:
* закуска със шкембе чорба с повечко оцет и една (само една!) бира;
* пиене на “зелева чорба” (или какъвто и да е сок от туршия);
* пиене на големи количества вода преди лягане, както и през нощта (по възможност), за да се възстановят течностите;
* консумиране на каквито и да е питателни храни преди лягане, за да могат да “поемат” алкохола в стомаха;
* пиене на слабо кафе (кофеинът може да влоши обезводняването);
* натурални сокове, които са богати на витамин C;
* зелева салата или доматен сок;
* месни и зеленчукови супи, осигуряващи на тялото изгубените соли, протеини и електролити;
* чай от женшен, който облекчава алкохолните ефекти;
* повторната консумация на алкохол, преди тялото да се изчистило от първоначалните количества, временно облекчава симптомите на махмурлука, за сметка на това обаче последващото възстановяване на организма е по-тежко;
* приемане на витамин B1 преди лягане;
* кола - особено подходяща напитка, която едновременно възстановява течностите, попълва до известна степен липсата на захари, ободрява поради умереното количество кофеин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар