Китайски учени създадоха грозде, което е с шест пъти по-високо съдържание на антиоксиданта ресвератрол, съобщи "Ню сайънтист". От гроздето те ще произвеждат вино, удължаващо живота. Основната цел на учените от университета по селско стопанство и лесовъдство в Янлин, провинция Шанси, обаче е била да направят лозите по-устойчиви на плесени, които се подтискат от ресвератрола. Екипът е създал лозите, които дават богато на ресвератрол грозде, с помощта на допълнителен ген, взет от див китайски сорт. Той има необичаен вариант на гена stilbene synthase, който предизвиква производство на ресвератрол.
Ресвератролът е съединение от групата на полифенолите. Те улавят свободни радикали и се използват от растенията като част от собствената им имунна защита. Ресвератролът се среща сравнително рядко. Освен в лозата по-значими количества от него има само във фъстъците, малините и боровинките.
Ресвератролът е съединение от групата на полифенолите. Те улавят свободни радикали и се използват от растенията като част от собствената им имунна защита. Ресвератролът се среща сравнително рядко. Освен в лозата по-значими количества от него има само във фъстъците, малините и боровинките.
БТА
Няма коментари:
Публикуване на коментар