Уискито е спиртна напитка, която се прави от жито, ръж или ечемик като понякога към тази група се причислява и бърбънът, който се прави от царевица. Светът на уискито е заплетен лабиринт от най-различни видове и вкусове, напълно необятен за любителите. Начинът на производство е доста специфичен като сезонът на дестилацията започва след като се прибере реколтата от ечемик или съответната суровина. Повечето видове уиски се правят от малц, който представлява покълнал ечемик. Ечемикът се накисва във вода за 72 часа като се внимава температурата да не надвишава 15 градуса. След това малцът се изсушава в пещи работещи на торф в продължение на 2 дни при 60 градуса. Торфният пушек придава специфичен вкус и мирис на малца. След като се изсуши се смила на брашно и се смесва с гореща вода и процеса на ферментация на малтозата започва. Той продължава 36 часа, след което сместта се изсипва в големи медни съдове и се дестилира по няколко пъти в зависимост от вида уиски. Най-важната част от производството е отлежаването. Няма по-хубаво уиски от старото като минималният срок, през който уискито трябва да отлежи в бъчвите е поне 3 години. Повечето производители оставят уискито поне 8 години. Бъчвите се правят от дъб или череша и качеството на дървото е от екзистенциална важност, защото некачествената бъчва може да развали уискито.
Най-доброто уиски по традиция се произвежда в Ирландия, Шотландия, САЩ и Канада. Има няколко основни вида уиски, като те варират в зависимост от страната производител.
Ирландско
Смята се, че ирландското уиски е бащата на всички уискита. То е изключително фино и задължително тройно дестилирано. Прави се от смес от малц и царевица, като това което го отличава от скоча е, че малцът се суши на затворени пещи без пряк контакт до огън и пушек. По време на дестилацията се полагат невероятни грижи, за да се задържи температурата ниска и да се запази сладкият меден вкус. Най-продаваното ирландско уиски в света е Jameson, въпреки че малко дестиларни са останали собственост на ирландци.
Скоч
Това е истинското шотландско уиски и е признато в цял свят. Само уискито произведено в Шотландия има правото да носи на етикета си думата скоч. Характерното при скоча е, че малцът се суши на торфните пещи, след което се дестилира два пъти. Има два вида скоч „single malt“ и „blended“. „Single malt“ скоч уиски означава, че то е направено в една дестиларна като е използван малц произведен в една определена година, след което е отлежало в една единствена бъчва. В Шотландия има повече от 100 дестиларни, произвеждащи „single malt“ като всяка си има свои техники на производство. Другият вид шотландско уиски е „blended scotch“. То е най-продаваното шотландско уиски по света и е предпочитана съставка в коктейлите. Уискито с този етикет съдържа смесено в различни пропорции малцово и зърнено уиски, обикновено в съотношение 40 към 60. Добре смесеното уиски съдържа и над 40% малц, докато по-евтините марки се задоволяват с около 30%. Преди малцовото уиски да бъде смесено с зърненото, те отлежават в отделни бъчви. Специалистите казват, че скочът не трябва да се пие с лед, а само с няколко капки ледена изворна вода. Да го смесваш с някакви бълвочи като кола и енергийни напитки - не смей и да си помисляш.
Бърбън
Jim Beam е най-продаваният бърбън в света. В същност бърбънът се прави от 51% царевична каша и отлежава в чисто нови бъчви от бял американски дъб, който се опушва преди употреба. След дестилация получената смес е с алкохолно съдържание от 80% и отлежава минимум 2 години като се прибавя вода до постигането на желаният градус. Експертите са на мнение, че неразреденото уиски е по-ароматно, но трябва да се консумира умерено.
Tennessee Whiskey
Това е един близък събрат на бърбъна с едната разлика, че се произвежда отново от 51% каша от каквато и да е зърнена култура, смесена с царевица. Също така то се филтрира през специален въглен от явор, процес който може да отнеме до 2 седмици на партида. Най-старата регистрирана марка в света от този вид уиски е Jack Daniels разбира се.
Ръжено
Ръженото уиски е не по-малко известно. То е смес от ечемик, пшеница и ръж като по законите на САЩ ръжта не трябва да бъде по-малко от 51% от цялото съдържание на дестилата. На вкус ръженото уиски е най-близко до бърбъна, въпреки че има видове, които са твърде специфични, за да бъдат сравнявани. Преди сухият режим в САЩ ръженото уиски е било доста популярно в североизточните щати, но в момента само няколко дестиларни го произвеждат.
Канадско
То е най-доброто уиски за коктейли, защото е леко на вкус и се комбинира безпроблемно с всичко. Направено главно от пшеница или царевица и подправено с ръж, ечемик или малц, канадското уиски отлежава поне 3 години в използвани дъбови бъчви, но повечето марки канадско уиски отлежават поне 5-6 години.
С или без лед, уискито е една от най-ароматните напитки в света. То доста често е символ на респект и благополучие, но освен това умерени количества действат изключително добре на организма и удължават живота, като се грижат за по-доброто функциониране на сърдечно-съдовата система. Става дума за малки количества концентрат разбира се, а не да се напиеш като...сещаш се нали. Така че, консумирай умерено, уискито е напитка за ценители.
Най-доброто уиски по традиция се произвежда в Ирландия, Шотландия, САЩ и Канада. Има няколко основни вида уиски, като те варират в зависимост от страната производител.
Ирландско
Смята се, че ирландското уиски е бащата на всички уискита. То е изключително фино и задължително тройно дестилирано. Прави се от смес от малц и царевица, като това което го отличава от скоча е, че малцът се суши на затворени пещи без пряк контакт до огън и пушек. По време на дестилацията се полагат невероятни грижи, за да се задържи температурата ниска и да се запази сладкият меден вкус. Най-продаваното ирландско уиски в света е Jameson, въпреки че малко дестиларни са останали собственост на ирландци.
Скоч
Това е истинското шотландско уиски и е признато в цял свят. Само уискито произведено в Шотландия има правото да носи на етикета си думата скоч. Характерното при скоча е, че малцът се суши на торфните пещи, след което се дестилира два пъти. Има два вида скоч „single malt“ и „blended“. „Single malt“ скоч уиски означава, че то е направено в една дестиларна като е използван малц произведен в една определена година, след което е отлежало в една единствена бъчва. В Шотландия има повече от 100 дестиларни, произвеждащи „single malt“ като всяка си има свои техники на производство. Другият вид шотландско уиски е „blended scotch“. То е най-продаваното шотландско уиски по света и е предпочитана съставка в коктейлите. Уискито с този етикет съдържа смесено в различни пропорции малцово и зърнено уиски, обикновено в съотношение 40 към 60. Добре смесеното уиски съдържа и над 40% малц, докато по-евтините марки се задоволяват с около 30%. Преди малцовото уиски да бъде смесено с зърненото, те отлежават в отделни бъчви. Специалистите казват, че скочът не трябва да се пие с лед, а само с няколко капки ледена изворна вода. Да го смесваш с някакви бълвочи като кола и енергийни напитки - не смей и да си помисляш.
Бърбън
Jim Beam е най-продаваният бърбън в света. В същност бърбънът се прави от 51% царевична каша и отлежава в чисто нови бъчви от бял американски дъб, който се опушва преди употреба. След дестилация получената смес е с алкохолно съдържание от 80% и отлежава минимум 2 години като се прибавя вода до постигането на желаният градус. Експертите са на мнение, че неразреденото уиски е по-ароматно, но трябва да се консумира умерено.
Tennessee Whiskey
Това е един близък събрат на бърбъна с едната разлика, че се произвежда отново от 51% каша от каквато и да е зърнена култура, смесена с царевица. Също така то се филтрира през специален въглен от явор, процес който може да отнеме до 2 седмици на партида. Най-старата регистрирана марка в света от този вид уиски е Jack Daniels разбира се.
Ръжено
Ръженото уиски е не по-малко известно. То е смес от ечемик, пшеница и ръж като по законите на САЩ ръжта не трябва да бъде по-малко от 51% от цялото съдържание на дестилата. На вкус ръженото уиски е най-близко до бърбъна, въпреки че има видове, които са твърде специфични, за да бъдат сравнявани. Преди сухият режим в САЩ ръженото уиски е било доста популярно в североизточните щати, но в момента само няколко дестиларни го произвеждат.
Канадско
То е най-доброто уиски за коктейли, защото е леко на вкус и се комбинира безпроблемно с всичко. Направено главно от пшеница или царевица и подправено с ръж, ечемик или малц, канадското уиски отлежава поне 3 години в използвани дъбови бъчви, но повечето марки канадско уиски отлежават поне 5-6 години.
С или без лед, уискито е една от най-ароматните напитки в света. То доста често е символ на респект и благополучие, но освен това умерени количества действат изключително добре на организма и удължават живота, като се грижат за по-доброто функциониране на сърдечно-съдовата система. Става дума за малки количества концентрат разбира се, а не да се напиеш като...сещаш се нали. Така че, консумирай умерено, уискито е напитка за ценители.
tialoto.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар