2.2.08

К'ъв мъж си без пура, бе...ей!

Сещаш ли се за ония дни, когато си имал супер скапан ден в офиса и ти се е искало да пръснеш главата на всички копеленца дето ти вдигнаха нервите? Да ти кажа няма нищо по-яко и антистресиращо да си вдигнеш краката и да палнеш една пура и да си сипеш едно голямо шотландско. Да усетиш духа на пурата, сякаш се потапяш в някои разказ на Хемингуей и да наблюдаваш как димът от пурата се извива като аристократ, който прелъстява млада госпожица в двора на Луи XIV. Освен това ако палнеш пичовски (както ще ти обясним) пурата в някой бар, със сигурност ще подмокриш доста, ама доста госпожички (че дори и зрели госпожи).

И все пак има някои правила, които трябва да следваш, ако си решил да се отдадеш на това вредно изкушение. Вредно 'щото викат че от пурите се хваща рак, ама аре са – то вече от к'во не се хваща рак.

Избери качествената пура
Най-важното при избора на първата пура е да си вземеш една, на която да се упражняваш. Не си купувай цяла кутия преди да овладееш изкуството на пушенето на пури и тъй като има много видове и размери може да си избереш няколко единични бройки от най-близкия магазин за тютюневи изделия. Все пак не избирай от най-скъпите, за да не ги похабиш напразно. Хубавата пура е като отлежалото уиски, колкото по-старо толкова по-хубаво. Не се притеснявай да питаш продавачите за съвет. Те могат най-добре да ти разкажат кой вид пури от какъв тютюн са направени и колко време са отлежавали. Избери си пура с по-слаб аромат и вкус. Ако си вземеш силна пура е възможно да не ти понесе добре като се има предвид, че си все още начинаещ. Другият плюс е, че по-слабо ароматната пура е по-евтина и няма да е фатално, ако не я запалиш или отрежеш, както трябва. След като си си избрал пура, леко я опипай и провери дали има твърди или меки участъци различни от цялостната консистенция. Тази процедура е необходима, за да провериш дали тютюнът е добре изсъхнал и дали не е прекалено сух, за да може пурата да се пуши и това да доставя удоволствие. Ако не притежаваш специална кутия за пури, не купувай повече, отколкото можеш да изпушиш в рамките на няколко дни. Кутиите се правят от специално дърво и са много скъп и луксозен аксесоар. Те са снабдени със специални устройства, които контролират влажността вътре. И все пак, ако нямаш кутия, не вади пурите от целофана, ако има такъв.

Отрежи пурата
Заострената част на пурата е частта която слагаш в устата си, но преди да го направиш трябва да отрежеш тази част от пурата. На ръчно направените пури се слага допълнително тютюнево листо в тази част, за да не се развие тютюна след като пурата стане годна за пушене. Не режи пурата преди да започнеш да я пушиш. Има 3 вида разреза и няколко вида резачки, но най-широко се употребява гилотината за пури. Слагаш пурата в гилотината и отрязваш края на заострената част като се опитваш да не режеш повече от 2-3 мм. от нея. Ако нямаш гилотина за пури най-добрият и примитивен начин е да отхапеш върха със зъби. Това е крайна мярка и никога не го прави със скъпи и качествени пури, защото в повечето случаи пурата е по-скъпа от гилотината, а от едно некачествено отрязване може тютюна да се развие и пурата да се прецака, разбираш ли. Най-добре да извършиш манипулацията с нож и дъска за рязане или с остра ножица. Ако пурата ти струва повече от 10 лева не я режи без гилотина.

Запали пурата
След като си отрязал пурата, тя вече е готова да бъде запалена. Най-добре ползвай газова запалка или кибрит. Най-правилно е да ползваш кибрит. Не употребявайте бензинови, защото така ще нарушите аромата на пурата, а за свещи не си и помисляй. Дръж кибрита в едната си ръка и я запали. С другата хвани пурата и я дръж на около 2 см от пламъка. Лапни пурата и започни леко да смучеш (е така е, смуче се) като въртиш пурата. Постарайте се пурата да не докосва пламъка. В зависимост от големината на пурата ще са ти необходими към 10-20 секунди, докато се запали, а понякога и по-дълго. Когато тютюнът започне да тлее и да излиза дим вече пурата е готова да бъде изпушена.

Наслади се на пурата
Вече пурата е запалена и е време да се насладип на аромата и нейния вкус. На всеки 30-40 секунди върти пурата. НЕ гълтай дима, просто се наслади на вкуса и изплюй дима. Ако пушиш пурата прекалено бързо тя ще се нагрее и ще се разпадне, ако пък го правиш прекалено бавно тя ще загасне и ще трябва да я палиш постоянно. Не тръскай пурата в пепелника като цигара, а с въртеливи движения в пепелника премахвай излишната пепел.

Вторият най-важен фактор, за да бъде удовлетворението пълно е изборът на подходящото питие. Повечето питиета вървят с слабоароматни пури, но преминавайки към по-силни пури внимавайте пиенето ви да не е прекалено ароматно, за да не притъпява аромата на пурата. Най-добре изберете уиски, ром или коняк.

Андрей Киров
tialoto.bg

Няма коментари: