Точно преди 76 години - 1932, от идея, изникнала в главата на Пол Рикар, се ражда напитката, а с нея и марката Ricard. "Истинският пастис от Марсилия" - името му говори само по себе си, води началото си от слънчева Франция.
Ако пастис ви звучи странно и непознато, време е да ви кажем, че това всъщност е алкохолна напитка, произведена чрез мацерация на билки. Тъй като в нея няма никакви изкуствени добавки, напитката се характеризира с напълно натурален характер.
По указанията на оригиналната френска рецепта пастисът задължително трябва да съдържа звезден и зелен анасон от Южен Китай, резене/копър - друго растение, което също съдържа ароматичния анетол, и не на последно място уникалната билка на Южна Франция "женско биле" (сладко коренче).
Въпреки че е създаден на основата на анасона, създателите на Ricard смятат за погрешно сравнението му с питиета като узо, самбука, мастика и абсент. Напитката притежава свой собствен балансиран аромат, а самите французи я наричат "френско мляко".
Тъй като е високоалкохона напитка (45 градуса), пастисът се сервира в компанията на вода и кубчета лед, като аперитив или дижестив по всяко време на деня. Градусите обаче са причина да се запазват максимално билковите екстракти.
Пропорциите за консумацията на Ricard обаче са определени още от Пол Рикар - една част пастис (20 мл.) към пет части вода. Така пастисът намалява нивото си на алкохол до 7.5 градуса и същевременно придобива приятен млечно-жълт цвят. Напитката влияе благотворно на стомашно-чревния тракт, още повече, че благодарение на водата бързо се усвоява от организма.
Ритуалът по сервирането и консумирането на Ricard прави напитката уникална по свой начин, а под галещите лъчи на слънцето може да се превърне в повод за едно непринудено запознанство.
Ако пастис ви звучи странно и непознато, време е да ви кажем, че това всъщност е алкохолна напитка, произведена чрез мацерация на билки. Тъй като в нея няма никакви изкуствени добавки, напитката се характеризира с напълно натурален характер.
По указанията на оригиналната френска рецепта пастисът задължително трябва да съдържа звезден и зелен анасон от Южен Китай, резене/копър - друго растение, което също съдържа ароматичния анетол, и не на последно място уникалната билка на Южна Франция "женско биле" (сладко коренче).
Въпреки че е създаден на основата на анасона, създателите на Ricard смятат за погрешно сравнението му с питиета като узо, самбука, мастика и абсент. Напитката притежава свой собствен балансиран аромат, а самите французи я наричат "френско мляко".
Тъй като е високоалкохона напитка (45 градуса), пастисът се сервира в компанията на вода и кубчета лед, като аперитив или дижестив по всяко време на деня. Градусите обаче са причина да се запазват максимално билковите екстракти.
Пропорциите за консумацията на Ricard обаче са определени още от Пол Рикар - една част пастис (20 мл.) към пет части вода. Така пастисът намалява нивото си на алкохол до 7.5 градуса и същевременно придобива приятен млечно-жълт цвят. Напитката влияе благотворно на стомашно-чревния тракт, още повече, че благодарение на водата бързо се усвоява от организма.
Ритуалът по сервирането и консумирането на Ricard прави напитката уникална по свой начин, а под галещите лъчи на слънцето може да се превърне в повод за едно непринудено запознанство.
Няма коментари:
Публикуване на коментар